Dezvoltat de CSB System, in colaborare cu Ifip, echipamentul JamboFlash detecteaza rapid defecte de tip destructurat la jambonul fara os. Acest sistem a primit medalia de argint la International FoodTec Awards 2021.

Comertul cu jambon si mezeluri s-a schimbat treptat, trecand de la bucati neprelucrate de jambon, la jambonul 5D (degresat, despicat, dezosat). In acest context se ajunge la pierderea trasabilitatii jambonului, deoarece piesele de carne sunt amestecate. De asemenea, apar dificultati in masurarea pH-ului final pentru toate partile. Aceste informatii sunt esentiale pentru a defini calitatea tehnologica a muschiului.

JamboFlash

Ifip a colaborat cu CSB System la dezvoltarea unui dispozitiv de sortare a jambonului fara os folosind instrumente optice performante. Producatorul german de echipamente ofera o versiune capabila sa proceseze imagini in mod automat si la viteza mare. Iata ca, asa a luat nastere CSB JamboFlash, care tocmai a fost medaliat cu argint la concursul international FoodTec Awards 2021, organizat in targul comercial Anuga FoodTec. Acest fapt nu este o premiera pentru cei de la CSB, deoarece acestia au fost premiati si in anul 2018.

Practic, JamboFlash este un sistem inchis care poate fi integrat pe o banda transportatoare intr-o camera frigorifica, la capatul liniei de dezosare. Acesta este echipat cu o camera color potrivita pentru mediile industriale. Toata analiza se bazeaza pe corelatiile dintre culoarea carnii si paramentrii tehnologici de calitate.

Ifip a testat performanta solutiei in conditii industriale, la o rata de 1200 de portii de jambon pe ora. Procentul de eroare de clasificare este mai mic de 10%.